top of page

Over Adjan van Dongen

Ik ben geboren op de Herenmarkt, hartje Amsterdam. Volwassen geworden op de Amstelveenseweg, aan de rand van de Schinkelbuurt. Het Vondelpark was mijn domein. Voetballen, rolschaatsen, flessen ophalen voor de hippies. Na mijn 18e zwierf ik, zoals dat gaat op die leeftijd, zo’n tien jaar door de stad: kamers, anti-kraak, eerste huurhuis. Uiteindelijk zijn we met een jong gezin geland in Nieuw-West. En nu al meer dan 25 jaar “domweg gelukkig in Nieuw-Sloten.” 

 

De liefde voor Amsterdam is er met de paplepel ingegoten. Mijn vader hield van zijn stad en nam mij op de zaterdagen mee voor een wandeling door de stad. Hij met zijn grote stappen, ik op de step, tot ik moe werd en hij mij ging duwen. In de zesde klas lagere school kreeg ik les van  bovenmeester meneer van der Wiel. Iedere vrijdagmiddag hadden we “Heemkennis”. Hij vertelde dan over Amsterdamse onderwerpen zoals bijvoorbeeld de hals-en klokgevels, het Concertgebouw, en over armoede in de Jordaan. De week daarna gingen we de stad in en liet hij ons zien waar we het een week eerder over gehad hadden. Mede hierdoor is mijn nieuwsgierigheid gewekt voor de stad waar ik woonde, en werd het besef waar ik 'thuis' was opgebouwd.   

 Een meesterlijk concept, dat ik ieder kind gun  

 

 Mijn middelbare schooltijd doorliep ik in een prachtig gebouw in Amsterdam-zuid dat rond 1900 gebouwd werd, en tijdens mijn (korte) tijd als student geschiedenis bezocht ik de historische gebouwen van de UVA, verdeeld over de binnenstad van Amsterdam. Tijdens mijn professionele leven bij een grote financiële instelling hield ik mij bezig met innovatie.  

 

 In alles wat ik deed was geschiedenis, innovatie en Amsterdam de rode draad. En met mijn lezingen en wandelingen borduur ik hierop door.

Neem contact op
Herenmarkt.jpg
bottom of page